Judith Kloppenburg

Tekst & Redactie

Blog


Leen Hoogvliet, oprichter van Hoogvliet Supermarkten: ‘Gezondheid gaat voor de zaken’


Leen Hoogvliet

 

Wanneer ik Leen Hoogvliet spreek, op een zonnige woensdagmiddag, is hij met zijn vrouw aan het varen. Dit verbaast me niet, want ik heb de oprichter van Hoogvliet Supermarkten leren kennen als iemand die altijd relaxt blijft en overal het beste van maakt. Bovendien is op afstand werken momenteel het devies, dus waarom dan niet op de plas?

Toen de RIVM-maatregelen werden afgekondigd en het duidelijk werd dat het coronavirus serious business was, riep Hoogvliet zijn adviseurs, de raad van commissarissen en de directie virtueel bij elkaar en hakten ze direct een aantal belangrijke knopen door. ‘In dit soort situaties is het first things first’, vindt hij; ‘je moet doen wat nodig is. Met in paniek schieten bereik je niets.’ In paniek schiet de oud-directeur overigens überhaupt nooit. ‘Ik weet niet wat stress is’, vertelde hij me twee jaar geleden in de drieëndertig meter hoge watertoren in Hazerswoude Rijndijk, waar Hoogvliet Beheer* is gevestigd. ‘Ik kan oprecht zeggen dat ik deze emotie nog nooit van mijn leven heb ervaren. Hooguit toen ik wat jonger was, maar áls er al iets opborrelde wat op stress of onrust leek, ging ik gewoon even weg. Even lunchen, een wandelingetje maken. Daarna was de commotie vaak weer gezakt.’

‘In dit soort situaties is het first things first’

Oefenen voor Pasen
Na het first things first, liet hij de zaken over aan de directie en het management, vertelt hij. ‘De dagelijkse leiding is in goede handen. (knipoogt) Niemand is daar terechtgekomen zonder mijn goedkeuring. Maar zonder gekkigheid: wanneer je het anderen laat doen, moet je hun visie respecteren en dat gaat al jaren goed. Ik zeg hooguit eens ja of nee, maar verder vertrouw ik de boel volledig aan de directie toe.’ Er is dan ook geen paniek uitgebroken, vertelt hij. ‘Die paniek die ik niet ken, zit ook niet in het bedrijf.’ In de bijna zeventig winkels wordt momenteel rekening gehouden met de anderhalvemetermaatregel, karretjes en mandjes worden gereinigd, kassamedewerkers zitten achter plexiglas, vakkenvullers dragen speciale hesjes, et cetera. ‘Dat is voor iedereen duidelijk’, vertelt Hoogvliet, en dat werkt. De schappen zijn gevuld en tot nu toe is er weinig tot niets out-of-stock. ‘De winkels draaien als een tierelier. Oké, het is iets harder werken, maar de hamstergekte die begin maart uitbrak, zagen we als een mooie oefening voor Pasen. Tijdens de grote feestdagen draaien we standaard dertig tot veertig procent meer, dus zo hebben we de huidige situatie ook benaderd. De logistiek zit haarfijn in elkaar, dat is het belangrijkste, en als je met z’n allen wat harder werkt en logisch nadenkt, kom je er wel.’

Leen Hoogvliet Supermarkten

‘Met hard werken en logisch nadenken kom je een heel eind’

Datzelfde geldt voor alle medewerkers die normaal op het hoofdkantoor van de supermarktketen werken. ‘Een deel werkt thuis en een deel is op de zaak. Nog niet zo lang geleden hebben we een gloednieuw pand betrokken in Bleiswijk, dat op de groei gebouwd is en daarom veel ruimte biedt. Hier kan een deel van de medewerkers op gepaste afstand prima aan de slag.’ Zelf begint Hoogvliet zijn dag om zes uur ’s ochtends. ‘Dat doe ik al jaren, dus wat dat betreft niets nieuws onder de zon. Eerst fitnessen en om acht uur kijk ik wat er in de agenda staat.’ Die agenda is wel wat leger op het moment, geeft hij toe. ‘Maar dat geeft weer ruimte voor zaken waar je normaal niet, of minder snel, aan toe komt.’ De gesprekken zijn wel wat persoonlijker, merkt hij. ‘Al blijft het zakelijk. Maar de situatie waarin we zitten is zo uitzonderlijk, dat dit automatisch andere gesprekken oplevert en dat vind ik ook wel weer mooi.’

De rust bewaren
Deze tijd brengt een flinke dosis wendbaarheid met zich mee, ervaart hij. ‘Het klinkt misschien gek, maar ik vind het fantastisch dat ik dit meemaak. Ik heb het einde van de oorlog meegemaakt, maar dit is indrukwekkender. Het is een nare situatie, maar we leren er zóveel van met z’n allen.’ Zijn advies om deze periode door te komen? ‘Hou het simpel. De sterfgevallen en de economische problemen even buiten beschouwing gelaten, zie ik dat een groot deel van de angst en de paniek uitbreekt omdat mensen binnen moeten blijven, en dat zijn ze niet gewend. Paniek en angst ontstaan in eerste instantie omdat mensen anders moeten handelen dan ze normaal doen. Door zoveel mogelijk rustig te blijven en je aan te passen aan de huidige situatie, haal je al een groot deel van die onrust weg, waardoor je andere zaken ook weer beter overziet. En dat overzicht is juist in deze tijd ontzettend nodig.’

                  ‘Door zo rustig mogelijk te blijven, hou je het overzicht dat nu zo hard nodig is’  

Angst om zelf ziek te worden heeft Hoogvliet niet. ‘Ik hou netjes afstand en let wat extra op, verder doe ik niets anders dan anders. Ik eet wat ik lekker vind, doe elke dag mijn fitnessoefeningen… meer kun je mijns inziens niet doen.’ De oprichter van Hoogvliet Supermarkten probeert zoveel mogelijk te blijven genieten, vertelt hij. ‘In elke situatie, tijdens elke dag is er iets moois te zien of mee te maken. Neem nu net: we voeren langs een restaurant waar we nog nooit geweest waren en ik zag de koks buiten op het terras zitten. Kunnen we niet iets bestellen?, opperde ik vanaf de boot. Gewoon een broodje, een glaasje wijn. Het hoeft niets geks te zijn. En die jongens deden dat gewoon! Ze hebben een paar heerlijke broodjes en een fles wijn geleverd, waar wij enorm van hebben genoten op het dek.’ Door uit de paniek en de angst te komen, word je wendbaar, is zijn moraal van dit verhaal. ‘Die jongens hadden ook kunnen zeggen we zijn dicht, dat doen we niet, vaar maar door. Maar door flexibel te zijn, hebben ze ons een leuke middag bezorgd en komen wij, als dit hele gedoe achter de rug is, zeker weten terug.’

oud-directeur Leen Hoogvliet

‘Elke dag brengt toch ook altijd iets moois’

De toekomst ziet hij positief tegemoet. ‘Het is een kwestie van aanpassen. Loslaten wat we gewend zijn, wat we verwachtten, en met een nieuwe blik de situatie bekijken.’ Er zijn landen die alweer aan het opbouwen zijn, benadrukt hij. ‘Laten we daar goed naar kijken en meenemen wat we hiervan kunnen leren.’ Uiteindelijk zal de samenleving een mix van oude en nieuwe disciplines worden, verwacht Hoogvliet. ‘We hebben zaken meegemaakt, lessen geleerd en een deel daarvan nemen we mee. Voor een ander deel vervallen we weer terug in oude gewoontes. Dat is nu eenmaal menselijk.’

‘Laten we kijken naar de lessen die we hiervan kunnen leren’

Wanneer we hieruit zijn, kan ook de voormalig supermarktdirecteur niet voorspellen. ‘Tot die tijd is het belangrijkste dat gezondheid voor de zaken gaat’, benadrukt hij. ‘In de maatschappij en in het zakenleven.’ Een visie die binnen Hoogvliet Supermarkten eveneens wordt toegepast. ‘Wanneer iemand grieperig is, of verkouden, sturen we hem of haar naar huis. Dat deden we sowieso al, maar nu nog eerder natuurlijk. Wat dat betreft zie ik weinig verschil tussen de medewerkers en mijn eigen familie. Ik mag dan officieel geen directeur meer zijn, buiten coronatijd bezoek ik alle winkels nog regelmatig. Ik ken de mensen, ik ken de sfeer. Daar moet je zuinig op zijn. Met én zonder virus.’

Tekst: Judith Kloppenburg
Fotografie: Oscar van der Wijk

*Een zelfstandig vennootschap dat onder meer de positie van Hoogvliet Supermarkten optimaliseert, nieuwe vestigingspunten acquireert en vastgoedprojecten ontwikkelt.

 

Wat als je echt mocht kiezen?

Judith Kloppenburg

Tekst & Redactie



 06 - 52 67 66 49
 tekst@judithkloppenburg.nl
KvK: 52665356

Design & Development door Design Depot
Fotocredit Michel ter Wolbeek - De Beeldredacteur